покажи или скрий панела с менютопокажи/скрий
Начало arrow Графики arrow Технически анализ на Индекса Sofix (SOFIX) по метода Хайкин-Аши
Технически анализ на Индекса Sofix (SOFIX) по метода Хайкин-Аши

Анализ на 21.11.2008 г. за индекса Sofix.
За да разберем каква е тенденцията в изменението на индекса разглеждаме последните няколко бара на графичното изображение.

Графика на индекса SOFIX по метода  Хайкин Аши

Пети бар е червен с голямо тяло и без горна сянка, което показва силен тренд надолу. Четвърти бар е червен с голямо тяло и без горна сянка, което показва силен тренд надолу. Трети бар е червен с умерено тяло и малка горна сянка, което показва умерено силен тренд в посока надолу. Втори бар е червен с малко тяло и малка горна сянка, което показва слаб низходящ тренд. Първи бар е червен с малко тяло и голяма горна сянка, което показва изменчив тренд.
В заключение ще отбележим, че общата тендеция показана от баровете в последните дни е за преминаване на силния низходящ тренд в умерен до слаб низходящ тренд.
Нанасяме линиите на Фибоначи, като за база избираме последното по-голямо движение, а именно това между нивата отбелязани като Local Min и Local Max (за нивото на Local Max виж предишните графики). На графиката виждаме, че силния низходящ тренд проби линията Fibo 300.0 % или ниво около 410 и продължи към новата линия  Fibo 338.2 % или ниво около 300. Предишната линия Fibo Supp 300.0 % бе действително пробита, защото има няколко цени на затваряне под нея. Така тя вече се превръща в линия на съпротива Fibo Resist 300.0 %. В момента стойността на индекса се движи към новата линия на подкрепа Fibo Supp 338.2 %. На тази линия очакваме биковете да получат подкрепа. Това е потвърждаващ сигнал от баровете, които показват, че силния низходящ тренд забавя скоростта си и вече се превръща в слаб низходящ тренд.  Биковете започват да оказват съпротива и това е причината низходящия тренда да отслабне. В следващите дни ще има схватка между двата отбора около линията Fibo Supp 338.2 %. Биковете вече оказват някаква съпротива, като очакваме около линията Fibo Supp 338.2 % да получат допълнителна подкрепа. Тъй като мечките губят сили вероятността за действителен пробив е малка.
Дали линията на подкрепа ще бъде пробита в момента не знаем. Но това, което графиките показват в момента е, че тренда е низходящ с намаляваща сила. Мечките са по-силни от биковете, но съществува вероятност от плосък тренд. Тази констатация трябва да използваме, за да разместим правилно нашите позиции за момента.
За линиите на Фибоначи прочетете повече в края на анализа “Линии на Фибоначи”.

Извод на 21.11.2008 за движението на индекса Sofix:

Трендът като цяло се движи в низходяща посока с намаляваща сила. Състоянието на пазара показва намаляване на песимизма. Оптимизма, който се дължи на факта, че на пазара вече има много подценени акции и някои по-смели инвеститори ще започнат да купуват, отново е актуален. Условията все още не са благоприятни за откриване на дълги позиции, но за някои дружества с добри финансови резултати рисковете ще намаляват. Условията са благоприятни за откриване на къси спекулативни позиции, но за някои от дружествата рисковете ще нарастнат. В този случай могат да се използват внимателно индикатори за тренд, защото силата на низходящ тренд намалява и може да се превърне в плосък. Все още е възможно след голямото падане на цените, дължащо се на паниката на пазара някои институционални инвеститори да се възползват от ниските цени за да попълнят портфейла си, въпреки че тенденцията в момента е точно обратната. Има много желаещи да изтеглят спестяванията си поради ниските резултати на фондовете и техните менажери са принудени да продават за да осигурят необходимата ликвидност.  На пазара вече има подценени акции, но страхът от загуби принуждава инвеститорите да бъдат по-предпазливи.

При положение, че на БФБ вече могат да се откриват къси позиции, според плана на инвеститора (money managment), в момента има възможност да се реализира следните сценарии подредени по степен на риска:
- Да се закупят акции с дългосрочна цел, за да се използват ниските цени и да се очаква, че в един бъдещ момент цените ще започнат да се покачват, за да се реализира печалба. За целта са необходими много силни фундаментални показатели.
- Могат да се откриват спекулативни дълги позиции за дружества, които показват силен възходящ тренд подкрепени от слухове за добри финансови резултати. Рискът все още е голям, защото тези слухове бързо ще се разсеят и затова печалбите бързо трябва да се вземат (take profit).
- Да се открият къси спекулативни позиции за дружества с низходящ тренд, защото те ще получат подкрепа от индекса, но ще има и дружества, които няма да получат подкрепа, защото силата на низходящия тренд на индекса намалява.
- Да се инвестира в алтенативни инструменти като банкови депозити и облигации в стабилни банки.
- Да се инвестира в държавни ценни книжа с нисък доход, но и нисък риск, докато се изчаква тренда на индексите да се промени в положителна посока.

ta.vhod2.com


 

Очaкаваме вашето мнение, препоръки и предложения за този сайт!
Забравена парола

Реклама

Заповядайте в новооткритото студио за масажи Wonder Spa!
Предлагаме на вашето внимание комплекс от: класически, медицински и антицелулитен (за дамите) масажи, съчетания с аромотерапия, медотерапия и релаксиращи техники, масаж на ходила.
Провежда курсове за масажисти (диплома легализирана от МОН).
Стара Загора, Дом на строителя етаж 11.
Людмил Лазаров 0898566138
Ако желаете да рекламирате на този сайт моля пишете ни на адрес: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите
уеб дизайн : beweb.bg хостинг от : vhod2.com