покажи или скрий панела с менютопокажи/скрий
Начало arrow Графики arrow Технически анализ на Индекса Sofix (SOFIX) по метода Хайкин-Аши
Технически анализ на Индекса Sofix (SOFIX) по метода Хайкин-Аши

Анализ на 23.12.2008 г. за индекса Sofix.
За да разберем каква е тенденцията в изменението на индекса разглеждаме последните няколко бара на графичното изображение.

Графика на индекса SOFIX по метода  Хайкин Аши

Пети бар е зелен с много малко тяло и без долна сянка, което показва изменчив тренд. Четвърти бар е зелен с много малко тяло и без долна сянка, което показва изменчив тренд. Трети бар е червен с много малко тяло и без горна сянка, което показва изменчив тренд. Втори бар е зелен с много малко тяло и без долна сянка, което показва изменчив тренд. Първи бар е зелен с много малко тяло и без долна сянка, което показва изменчив тренд.
В заключение ще отбележим, че общата тендеция показана от баровете в последните дни е движението на индекса да остане в плоска фаза. За възходящ тренд в движението на индекса е още рано да се говори. Това е възходяща корекция на низходящия тренд, която в момента е изчерпила първоначалния тласък и затова стойността на индекса се движи хоризонтално.

Нанасяме линиите на Фибоначи, като за база избираме последното по-голямо движение, а именно това между нивата отбелязани като Local Min и Local Max (за нивото на Local Max виж предишните графики). На графиката виждаме, че слабата възходяща корекция в движението на индекса спира и преминава към плосък тренд. За възходящ тренд е още рано да се говори. Това е по-скоро корекция на низходящия тренд. Силите на биковете продължават да намаляват и те все по-трудно тласкат цените нагоре. Явно мечките са още силни и не позволяват движение нагоре. Тенденцията в движението нагоре в момента е спряно и индекса се движи хоризонтално, без да е ясно каква ще е бъдещата посока след плоския тренд. Очакваме в следващите дни движението на индекса да продължи в рейнджа (range) очертан от линията на подкрепа Fibo 338.2 % или ниво около 300 и линията на съпротива Fibo Resist  300.0 % или ниво около 400. Това е потвърждаващ сигнал от баровете, които показват, че слабата възходяща корекция е спряла и вече се превръща в плоска тенденция. Мечките оказват сериозна съпротива и това е причината възходящата корекция да забави темпа си.
Дали стойността на индекса ще тръгне към линията на подкрепа Fibo 338.2 % или линията на съпротива Fibo Resist 300.0 след плоския тренд не знаем. Но това, което графиките показват в момента и което е важно за нас е, че корекция на низходящия тренд в посока нагоре е спряла и тренда е плосък. Мечките и биковете са с изравнени сили и съществува голям риск да заложим на която и да е от двете групи. Тази констатация трябва да използваме, за да разместим правилно нашите позиции за момента.
За линиите на Фибоначи прочетете повече в края на анализа “Линии на Фибоначи”.

Извод на 23.12.2008 за движението на индекса Sofix:

Низходящия тренд търпи корекция в посока нагоре, като тази корекция в момента е с изчерпани сили и дали ще се възстанови не е ясно. Състоянието на пазара показва отслабване на първоначалния оптимизъм.  Този оптимизъм се дължи на факта, че на пазара вече има много подценени акции и някои по-смели инвеститори ще започнат да купуват, което се реализира в момента. Условията са все още рискови за откриване както на дълги така и на къси позиции. Нещо повече отворените както къси така и дълги позиции трябва да се преразгледат и закрият. Могат да се откриват краткосрочни спекулативни позиции, само за дружества, за които индикаторите показват ясно изразен и силен тренд, но печалбите бързо трябва да се вземат преди да ерозират. В този случай трябва много внимателно да се използват индикатори за тренд, защото за много от дружествата тренда може да се превърне в плосък. Както е известно индикаторите за тренд дават неверни сигнали по време на плосък тренд. Много е възможно след голямото падане на цените, дължащо се на паниката на пазара някои институционални инвеститори да се възползват от ниските цени за да попълнят портфейла си. Въпросът е дали те имат ресурс тъй като има много желаещи да изтеглят спестяванията си поради ниските резултати на фондовете и техните менажери даже са принудени да продават за да осигурят необходимата ликвидност. На пазара вече има подценени акции, но страхът от загуби принуждава инвеститорите да бъдат по-предпазливи.

При положение, че на БФБ вече могат да се откриват къси позиции, според плана на инвеститора (money managment), в момента има възможност да се реализира следните сценарии подредени по степен на риска:
- Да се закупят акции с дългосрочна цел, за да се използват ниските цени и да се очаква, че в един бъдещ момент цените ще започнат да се покачват, за да се реализира печалба. За целта са необходими много силни фундаментални показатели.
- Могат да се откриват краткосрочни спекулативни позиции за дружества, които показват силен тренд – дълги за възходящ и къси за низходящ. Рискът е голям, защото нямаме подкрепа на индекса и затова печалбите бързо трябва да се вземат (take profit). Вече откритите позиции (дълги или къси) със слаб тренд или преминаващ в плосък да се закрият.
- Да се инвестира в алтенативни инструменти като банкови депозити и облигации в стабилни банки.
- Да се инвестира в държавни ценни книжа с нисък доход, но и нисък риск, докато се изчаква тренда на индексите да се промени в положителна посока.

Описанието на графиката и възможностите за използване на индикатора Хайкин-Аши.
Прието е номерът на баровете да нараства от ляво на дясно. Последния завършен бар в най-дясната част на графика е с номер 1. Този, който е в ляво от него е с номер 2, следващия още наляво е номер 3 и т.н. След като се формира новия бар на следващия ден, той става номер 1, днешния номер 2 и т. н. Трябва да отбележим, че когато разглеждаме графики в реално време, там е показан и текущия бар, който се формира в момента. Този бар е с нулев номер. Това е общоприето правило и се отнася за всички графични изображения за технически анализ.
Повече за описание на графиката и използване на метода Хайкин-Аши прочетете в Стратегия Хайкин-Аши.

Линии на Фибоначи.
За линиите на Фибоначи прочетете повече раздел в Разпознаване на трендовите линии .

Забележка:
Направения анализ не е препоръка за купуване или продаване на определени акции.
Той има за цел да покаже на читателите как биха могли на практика да използват Техническия анализ за активно управление на инвестиционен портфейл от ценни книжа с оглед повишаване на печалбите.

ta.vhod2.com


 

Очaкаваме вашето мнение, препоръки и предложения за този сайт!
Забравена парола

Реклама

Заповядайте в новооткритото студио за масажи Wonder Spa!
Предлагаме на вашето внимание комплекс от: класически, медицински и антицелулитен (за дамите) масажи, съчетания с аромотерапия, медотерапия и релаксиращи техники, масаж на ходила.
Провежда курсове за масажисти (диплома легализирана от МОН).
Стара Загора, Дом на строителя етаж 11.
Людмил Лазаров 0898566138
Ако желаете да рекламирате на този сайт моля пишете ни на адрес: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите
уеб дизайн : beweb.bg хостинг от : vhod2.com