покажи или скрий панела с менютопокажи/скрий
Начало arrow Графики arrow Архив с анализи на индекса SOFIX по метода Хайкин-Аши за месец Ноември 2008
Архив с анализи на индекса SOFIX по метода Хайкин-Аши за месец Ноември 2008
Върни се обратно на първата страница с последния анализ.

Анализ на 28.11.2008 г. за индекса Sofix.
За да разберем каква е тенденцията в изменението на индекса разглеждаме последните няколко бара на графичното изображение.

Графика на индекса SOFIX по метода  Хайкин Аши

Пети бар е зелен с умерено тяло и без долна сянка, което показва умерено силен тренд нагоре. Четвърти бар е зелен с умерено тяло и без долна сянка, което показва умерено силен тренд нагоре. Трети бар е зелен с малко тяло и без долна сянка, което показва слаб тренд нагоре. Втори бар е червен с много малко тяло и без горна сянка, което показва изменчив тренд. Първи бар е зелен с малко тяло и без долна сянка, което показва слаб тренд нагоре.
В заключение ще отбележим, че общата тендеция показана от баровете в последните дни е за преминаването и от умерено силна до слабо възходяща. За възходящ тренд в движението на индекса е още рано да се говори. Това е възходяща корекция на низходящия тренд.
Нанасяме линиите на Фибоначи, като за база избираме последното по-голямо движение, а именно това между нивата отбелязани като Local Min и Local Max (за нивото на Local Max виж предишните графики). На графиката виждаме, че слабия низходящ тренд преминава в умерено силна до слаба възходяща тенденция в движение на цените. За възходящ тренд е още рано да се говори. Това е по-скоро корекция на низходящия тренд. Биковете получиха значителна подкрепа близо до линията на подкрепа Fibo 338.2 % или ниво около 300. Това им позволи да надделеят в схватката на това ниво и да спрат низходящия тренд на мечките. Нещо повече тенденцията в движението на индекса се обърна в посока нагоре. Тенденцията в движението нагоре постепенно отслабва и ще има нова схватка близо до линията на съпротива Fibo Resist  300.0 % или ниво около 400. Очакваме в следващите дни движението на индекса да продължи към линията на съпротива Fibo Resist  300.0 % и да остане в рейнджа (ringe) очертан от линията на подкрепа Fibo 338.2 % или ниво около 300 и линията на съпротива Fibo Resist  300.0 % или ниво около 400. Това е потвърждаващ сигнал от баровете, които показват, че слабия низходящ тренд забавя скоростта си и вече се превръща в слаба възходяща тенденция. Биковете оказват сериозна съпротива и това е причината за корекция в низходящия тренд.
Дали линията на съпротива Fibo Resist 300.0 % ще бъде пробита в момента не знаем. Но това, което графиките показват в момента е, че имаме корекция на низходящия тренд в посока нагоре с намаляваща сила. Мечките и биковете са с изравнени сили и съществува вероятност от плосък тренд. Тази констатация трябва да използваме, за да разместим правилно нашите позиции за момента.
За линиите на Фибоначи прочетете повече в края на анализа “Линии на Фибоначи”.

Извод на 28.11.2008 за движението на индекса Sofix:

Низходящия тренд търпи корекция в посока нагоре с намаляваща сила. Състоянието на пазара показва засилване на оптимизма. Този оптимизъм се дължи на факта, че на пазара вече има много подценени акции и някои по-смели инвеститори ще започнат да купуват, което се реализира в момента. Условията са все още рискови за откриване както на дълги така и на къси позиции. Нещо повече отворените къси позиции трябва да се преразгледат и закрият. Могат да се откриват  дълги спекулативни позиции, тъй като за някои дружества с добри финансови резултати рисковете ще намаляват, но печалбите бързо трябва да се вземат преди да ерозират. В този случай могат да се използват внимателно индикатори за тренд, защото силата на възходящата тенденция не е особенно голяма и тренда може да се превърне в плосък. Много е възможно след голямото падане на цените, дължащо се на паниката на пазара някои институционални инвеститори да се възползват от ниските цени за да попълнят портфейла си. Въпросът е дали те имат ресурс тъй като има много желаещи да изтеглят спестяванията си поради ниските резултати на фондовете и техните менажери даже са принудени да продават за да осигурят необходимата ликвидност. На пазара вече има подценени акции, но страхът от загуби принуждава инвеститорите да бъдат по-предпазливи.

При положение, че на БФБ вече могат да се откриват къси позиции, според плана на инвеститора (money managment), в момента има възможност да се реализира следните сценарии подредени по степен на риска:
- Да се закупят акции с дългосрочна цел, за да се използват ниските цени и да се очаква, че в един бъдещ момент цените ще започнат да се покачват, за да се реализира печалба. За целта са необходими много силни фундаментални показатели.
- Могат да се откриват спекулативни дълги позиции за дружества, които показват силен възходящ тренд подкрепени от слухове за добри финансови резултати. Рискът вече не е толкова голям голям, защото имаме подкрепа на индекса, но все пак съществува, защото движението нагоре не е тренд, а корекция и затова печалбите бързо трябва да се вземат (take profit).
- Да не се откриват къси спекулативни позиции за дружества с низходящ тренд, който не е достатъчно силен, защото те няма да получат подкрепа от индекса. Вече откритите къси позиции със слаб низходящия тренд или преминаващ в плосък да се закрият.
- Да се инвестира в алтенативни инструменти като банкови депозити и облигации в стабилни банки.
- Да се инвестира в държавни ценни книжа с нисък доход, но и нисък риск, докато се изчаква тренда на индексите да се промени в положителна посока.

Описанието на графиката и възможностите за използване на индикатора Хайкин-Аши.
Прието е номерът на баровете да нараства от ляво на дясно. Последния завършен бар в най-дясната част на графика е с номер 1. Този, който е в ляво от него е с номер 2, следващия още наляво е номер 3 и т.н. След като се формира новия бар на следващия ден, той става номер 1, днешния номер 2 и т. н. Трябва да отбележим, че когато разглеждаме графики в реално време, там е показан и текущия бар, който се формира в момента. Този бар е с нулев номер. Това е общоприето правило и се отнася за всички графични изображения за технически анализ.
Повече за описание на графиката и използване на метода Хайкин-Аши прочетете в Стратегия Хайкин-Аши.

Линии на Фибоначи.
За линиите на Фибоначи прочетете повече раздел в Разпознаване на трендовите линии .

Забележка:
Направения анализ не е препоръка за купуване или продаване на определени акции.
Той има за цел да покаже на читателите как биха могли на практика да използват Техническия анализ за активно управление на инвестиционен портфейл от ценни книжа с оглед повишаване на печалбите.

ta.vhod2.com


 

Очaкаваме вашето мнение, препоръки и предложения за този сайт!
Забравена парола

Реклама

Заповядайте в новооткритото студио за масажи Wonder Spa!
Предлагаме на вашето внимание комплекс от: класически, медицински и антицелулитен (за дамите) масажи, съчетания с аромотерапия, медотерапия и релаксиращи техники, масаж на ходила.
Провежда курсове за масажисти (диплома легализирана от МОН).
Стара Загора, Дом на строителя етаж 11.
Людмил Лазаров 0898566138
Ако желаете да рекламирате на този сайт моля пишете ни на адрес: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите
уеб дизайн : beweb.bg хостинг от : vhod2.com