покажи или скрий панела с менютопокажи/скрий
Начало arrow Графики arrow Архив с анализи на индекса SOFIX по метода Хайкин-Аши за месец Октомври 2008
Архив с анализи на индекса SOFIX по метода Хайкин-Аши за месец Октомври 2008

Върни се обратно на първата страница с последния анализ.

Анализ на 31.10.2008 г. за индекса Sofix.

За да разберем каква е тенденцията в изменението на индекса разглеждаме последните няколко бара на графичното изображение.

Графика на индекса SOFIX по метода  Хайкин Аши

Пети бар е червен с голямо тяло и без горна сянка, което показва силен тренд в посока надолу. Четвърти бар е червен с малко тяло и малка горна сянка, което показва умерен тренд в посока надолу. Трети бар е червен с малко тяло и голяма горна сянка, което показва изменчив тренд с тенденция надолу. Втори бар е червен с умерено тяло и без горна сянка, което показва силен низходящ тренд. Първи бар е червен с умерено тяло и малка горна сянка, което показва умерено силен низходящ тренд.
В заключение ще отбележим, че общата тендеция показана от баровете е за умерено до силен низходящ тренд, който се движи в посока надолу.
Нанасяме линиите на Фибоначи, като за база избираме последното по-голямо движение, а именно това между нивата отбелязани като Local Min и Local Max (за нивото на Local Max виж предишните графики). Виждаме, че низходящ тренд, с който мечките атакуваха линията на подкрепа New Fibo Supp 261.8 % или ниво около 510 бе пробита. При този пробив имаме 2 бара с цена на затваряне под линията на подкрепа и може да се очаква, че той ще се превърне в действителен пробив. На тази линия биковете не оказаха сериозна съпротива и стойността на индекса с лекота я премина. Това е потвърждение на сигналите от баровете, че стойността на индекса в момента се движи в умерено силен низходящ тренд. Схватка на ниво New Fibo Supp 261.8 % още не е окончателно завършила, защото стойността на индекса се движи все още близо до линията на подкрепа, но шансовете са на страната на мечките.  Все още има малка вероятност стойностите на индекса да се върнат в диапазона. Вероятността линията New Fibo Supp 261.8 % да бъде действително пробита (breakout) в следващите дни е голяма. Очакваме в следващите дни движението надолу да продължи към следваща линия  Fibo Supp 300.0 % или ниво от около 410 (линията не е показана на графиката, защото все още е сравнително далече).
Това, което графиките показват и което знаем е, че тренда е низходящ с умерена сила и мечките са по-силни от биковете. Тази констатация трябва да използваме, за да разместим правилно нашите позиции за момента.
За линиите на Фибоначи прочетете повече в края на анализа “Линии на Фибоначи”.

Извод на 31.10.2008 за движението на индекса Sofix:

Трендът като цяло се движи в низходяща посока с умерена сила. Състоянието на пазара показва увеличаване на песимизма. Оптимизма, който се дължи на факта, че на пазара вече има много подценени акции и някои по-смели инвеститори ще започнат да купуват, в момента не е актуален. Условията не са благоприятни за откриване на дълги позиции, но са благоприятни за откриване на къси спекулативни позиции. В този случай могат да се използват индикатори за тренд, защото имаме подкрепа от индекса, който показва низходящ тренд. Все още е възможно след голямото падане на цените, дължащо се на паниката на пазара някои институционални инвеститори да се възползват от ниските цени за да попълнят портфейла си. На пазара вече има подценени акции, но страхът от загуби принуждава инвеститорите да бъдат по-предпазливи.

При положение, че на БФБ вече могат да се откриват къси позиции, според плана на инвеститора (money managment), в момента има възможност да се реализира следните сценарии подредени по степен на риска:
- Да се закупят акции с дългосрочна цел, за да се използват ниските цени и да се очаква, че в един бъдещ момент цените ще започнат да се покачват, за да се реализира печалба. За целта са необходими много силни фундаментални показатели.
- Могат да се откриват спекулативни дълги позиции за дружества, които показват възходящ тренд подкрепени от слухове за добри финансови резултати, но по-добрата тактика е такива позиции да не се откриват. Рискът е голям, защото тези слухове бързо ще се разсеят и затова печалбите бързо трябва да се вземат (take profit).
- Да се открият къси спекулативни позиции за дружества с низходящ тренд, защото те ще получат подкрепа от индекса.
- Да се инвестира в алтенативни инструменти като банкови депозити и облигации в стабилни банки.
- Да се инвестира в държавни ценни книжа с нисък доход, но и нисък риск, докато се изчаква тренда на индексите да се промени в положителна посока.

ta.vhod2.com


 

Очaкаваме вашето мнение, препоръки и предложения за този сайт!
Забравена парола

Реклама

Заповядайте в новооткритото студио за масажи Wonder Spa!
Предлагаме на вашето внимание комплекс от: класически, медицински и антицелулитен (за дамите) масажи, съчетания с аромотерапия, медотерапия и релаксиращи техники, масаж на ходила.
Провежда курсове за масажисти (диплома легализирана от МОН).
Стара Загора, Дом на строителя етаж 11.
Людмил Лазаров 0898566138
Ако желаете да рекламирате на този сайт моля пишете ни на адрес: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите
уеб дизайн : beweb.bg хостинг от : vhod2.com