покажи или скрий панела с менютопокажи/скрий
Начало arrow Свободни теми arrow Механичната търговска система – мит или реалност
Механичната търговска система – мит или реалност
25.09.2008 г.

Все повече електронни търговски платформи притежават вградени програми, които търгуват автоматично на международните финансови пазари по определен алгоритъм. Търговската платформа се свързва чрез Интернет със сървъра на съответния брокер и сама без намесата на оператор (инвеститора) изпраща ордери за покупка и продажба. Тези ордери се генерират автоматично от програмата, когато настъпят условията описани в алгоритъма заложен в нея. Електронни платформи за търговия са разпространени и използват от инвеститорите най-много на Форекс (Forex) пазара. Въпреки, че все още не е създадена идеалната програма, която да гарантира при всички случаи богатство на своя притежател, интереса от страна на инвеститорите към тях непрекъснато нараства. Това се дължи на факта, че алгоритмите непрекъснато се усъвършенстват и като се прибави огромната изчислителна мощ на съвременните компютри тези програми наречени още „Експерт” показват впечатляващи резултати.
Такава програма би могъл да си купи всеки инвеститор по Интернет, както посредствена за малко пари, така и високоефективна за доста по-голяма сума. Измамите не са изключени и затова трябва много да се внимава.
Една от най-известните платформи, която поддържа подобни програми тип ”Експерт” е Meta Trader 4 на фирмата MetaQuotes Software Corpоration. Програмата ”Експерт” (Expert Advisor), представлява програмиран на езика MetaQuotes Language 4 алгоритъм за извършване на сделки и управление на ордери.
Разбира се, може да се търгува и ръчно, но платформата предлага няколко десетки валутни двойки, както и много други инструменти. Можем да си представим колко време ще изразходваме за анализа на всеки от тях. Много често въаниква ситуация, когато по някой от инструментите вече се е оформил сигнал за откриване на позиция, но ние пропускаме този момент, защото в този същия момент наблюдаваме и анализираме друг инструмент. Към това трябва да добавим, че не бихме могли в това време нито да се храним нито да спим, защото докато спим можем да пропуснем важни сигнали за извършване на сделки.
Могат да се изтъкнат още десетки доводи в полза на това, за да бъде предадено управлението на нашата сметка на този, който ще извършва това 24 часа в денонощието, 5 дни в седмицата, без да изпитва никакви емоции, които да му пречат да търгува. На този, който е в състояние да проследява в режим на реално време всички инструменти. На този, който може да действа точно в съответствие с предварително зададен алгоритам. Този неоценим помощник е програмата ”Експерт”  с вграден алгоритъм, който е програмиран на език MetaQuotes Language 4.
Всичко казано дотук звучи много обнадеждаващо и много оптимистично, обаче не всичко е толкова просто. Програмата ”Експерт”  изпълнява точно това, което и се заповяда  от алгоритъма. Ако търговската тактика на алгоритъма поначало е губеща, то нашия Експерт методично в режим на реално време няма да пропусне нито една губеща сделка и може много бързо да доведе сметка ни до плачевно състояние.
Ако, обаче търговската тактика, заложена в алгоритъма е печеливша, то ние много бързо можем да станем притежатели на солидна сметка.
Подобни експерти могат да се намерят във форума на фирмата MetaQuotes Software Corpоration
http://www.mql4.com/ru/   
както и на много други места.
Проблемът се състои в това, че за да се разбере дали един Експерт е печеливш са необходими много тестове с исторически данни, проверки в режим „Демо”, а след това и с реален акаунт, разбира се с възможно най малкия лот. Това е много трудна задача, ако трябва да се изпълни от един човек, защото изисква много време, много усилия и съответната квалификация. За отбелязване е, че подобни тестове и проверки се публикуват твърде ограничено. Би било интересно да се организира форум за публикуване на резултати от подобни тестове.

В. Ташев
Използвани са материали от:
http://www.vedikhin.ru/
Коментари
Само регистрираните могат да коментират!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Очaкаваме вашето мнение, препоръки и предложения за този сайт!
Забравена парола

Реклама

Заповядайте в новооткритото студио за масажи Wonder Spa!
Предлагаме на вашето внимание комплекс от: класически, медицински и антицелулитен (за дамите) масажи, съчетания с аромотерапия, медотерапия и релаксиращи техники, масаж на ходила.
Провежда курсове за масажисти (диплома легализирана от МОН).
Стара Загора, Дом на строителя етаж 11.
Людмил Лазаров 0898566138
Ако желаете да рекламирате на този сайт моля пишете ни на адрес: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите
уеб дизайн : beweb.bg хостинг от : vhod2.com