покажи или скрий панела с менютопокажи/скрий
Начало arrow Стратегии за инвестиране arrow Стратегия Хайкин-Аши
Стратегия Хайкин-Аши
Техниката „Хайкин-Аши” е създадена преди повече от 20 годдини, но едва напоследък придобива популярност и се оформя като стратегия за инвестиране на фондовите пазари. Ще използваме препоръките на дваме известни консултанти за описание на тази стратегия.
Джастин Куппер има дълголетен опит в търговията на финансовите пазари. Днес той е сътрудник на компанията "Accelerized New Media", която е собственник на порталите  "SECFilings.com", "ExecutiveDisclosure.com" и други.
Ричард Ли е валутен стратег в компанията  "Forex Capital Markets LLC". Той редовно публикува своите коментарии в сайтове "DailyFX" и "Bloomberg. Ричард Ли има огромен опит в търговията на валутните, опционните и фючерсни пазари.

Правилното прогнозиране на трендовете има изключително важно значение, когато се инвестира на финансовите пазари. Много търговци използват японските свещи за да откриват такива трендове в безпорякъка на пазарната изменчивост. "Хайкин-Аши" в превод означава „среден бар” и се явява като един от методите за по-доброто идентифициране на трендовете и прогнозиране на бъдещето им развитие. За да се изчислят баровете на "Хайкин-Аши" се използват баровете на японските свещи (open, high, low, close), които се модифицират чрез съответните математически формули.

Изчисляване и построяване  баровете на графиката Хайкин-Аши.
Използват се следните формули:

haClose = (open + high + low + close)/4 – сребната цена на текущия бар;
haOpen = [haOpen (от миналия бар) + haClose (от миналия бар)]/2 – средата на миналия бар;
haHigh = Max (High, haOpen, haClose) – най-големия максимум от трите стойности;
haLow = Min(Low, haOpen, haClose) - най-малкия минимум от трите стойности,

където:
haClose, haOpen, haHigh  и haLow са величините на баровете на Хайкин-Аши
open, high, low и close са величините от ценовата поредица за съответния период.

Графикат се построява по същия начин, както и японските свещи като се поставят новите стойности haClose, haOpen, haHigh  и haLow вмесо open, high, low и close. Таймфрейма (1 ден, 4 часа, 1 час или друг) се задава от потребителя. Когато цените се понижават (haOpen >haClose), за по-голяма прегледност баровете се оцветяват в червено. Разликата haOpen- haClose се изчертава в червен правоъгълник, наречен още тяло на свещта, а разстоянието до haHigh и haLow се изчертава с червена линия, наречена още сянка. Когато цените се повишават (haOpen <haClose), за по-голяма прегледност баровете се оцветяват в зелено. Разликата (haOpen- haClose) се изчертава в зелен правоъгълник, наречен още тяло на свещта, а разстоянието до haHigh и haLow се изчертава със зелена линия, наречена още сянка. Построената графика Хайкин-Аши е показана на фиг. 1

Графика на индекса Sofix

Фиг. 1

Сигнали излъчени от индикатора Хайкин-Аши

Заедно със специфичните сиганали, които излъчват свещите на графиката Хайкин-Аши, към тях са приложими и всички модели разработени за японските свещи. Тези сигнали могат да се прилагат към всички пазари, но са особенно ефективни на тези, на които се развиват добри трендове.

Съществуват пет основни сигнала, които идентифицират трендовете и търговските възможности за откриване на позиции:

• Зелените свещи без долна сянка показват силен възходящ тренд с тенденция този тренд да продължи. В този случай трябва да сме с отворени дълги позиции за да дадем възможност на приходите да текат в нашата сметка. Ако се отдаде възможност можем да добавим (отворим) допълнително и нови дълги позиции.

• Зелените свещи с малка сянка отдолу показват умерен възходящ тренд. В този момент все още има потенциал за възходящо движение. В този случай трябва да откриваме нови дълги позиции и да затворим късите ако имаме такива.

• Свещите  с малки тела и големи долни и горни сенки показват променлив тренд или че тренда започва да се променя в момента.  Това свидетелства за нерешителност на търговците, които по-скоро ще изчакат по-нататъшното развитие на тренда преди да отворят позиция. По агресивните и по-опитни търговци могат да започнат да откриват позиции веднага, за да уловят началото на тренда, а по-консервативните търговци трябва да изчакат за потвърждаващи сигнали от други индикатори за да са по-сигурни.

• Червените свещи с малка сянка отгоре показват умерен низходящ тренд. В този случай трябва да затворим дългите позиции ако имаме такива и да търсим възможност за откриване на нови къси позиции.

• Червените свещи без горна сянка показват силен низходящ тренд и вероятност, че този тренд ще продължи. В този случай трябва да сме с отворени къси позиции за да дадем възможност на приходите да текат в нашата сметка. При възможност могат да се добавят и нови къси позици към вече откритите.

Използване на сигналите от от индикатора на Хайкин-Аши

Нека да разгледаме по-подробно метода  Хайкин-Аши и възможностите за неговото използване на фондовите пазаари, както и на по-изменчивия валутен пазар. Преди да се запознаем с практическото приложение на този инструмент, трябва по-задълбочено да надникнем в логиката, която лежи в основата на този метод. Обикновенно инструмента Хайкин-Аши е достъпен в стандартните графически пакети във вид на отделен индикатор. Това позволява на търговеца да направи сравнение между стандартните японски свещи и свещите на графиката Хайкин-Аши. На графичните изображения може да се види, че тези две изображения на пазарната активност много си приличат, но предлагат различни детатайли, доколкото индикатора Хайкин-Аши игнорира пазарния шум и дава по-изгладена тенденция на ценовата активност на съответната валутна свойка.
Причината, поради която графиката Хайкин-Аши има тенденция да е по-изгладена се състои в това, че вместо простото исползване на максимума и минимума на сесията за изчисление на отделаната свещ, метода Хайкин-Аши усреднява цената на бара, за да формира по-изгладена картина. Това се явява като крайно важно, защото валутните пазари имат тенденция да бъдат по-изменчиви и да показват значителен пазарен шум.
Така получените сигнали показват, че с помощта на системата Хайкин-Аши наличието на трендове се идентифицира много лесно, а търговските възможности стават по-ефективни. Недостоверните сигнали за фалшиви трендове, възникват много по-рядко и поради тази причина ранното откриване на трендоветвете е лесно и надежно. Освен това, се появяват и нелоши възможности за търговия в периодите на консолидация на цените.
Техниката Хайкин-Аши е извънредно полезна за да се направят японските свещи по-лесно читаеми, по-разбираеми, а трендовете по-лесно и по-надежно откриваеми. По този начин и търговсаката дейност става по-печеливша.
Инвеститорите и търговците винаги търсят определено преимущество като използват определени сигнали за да открият направлението на тренда и неговата сила. Метода Хайкин-Аши може да обезпечи такова преимущество. Освен възможността да се определи силата на тренда, този метод по-ясно очертава моментите на изменение и обръщане на тренда, подобно на Движещите средни. Като включва пълната активност на една борсова сесия в една единственна свещ ( отваряне, затваряне, максимум и минимум), този инструмент изглажда безпорядъчните колебания на валутните пазари и пропуска пиковете в резултат на подскоците на цените. Това позволява на графичните аналитици да получат по-ясна картина за това което се случва на пазара и да вземат по-оптимални търговски решения. 
 
Общи препоръки

На търговците, които току що са се запознали с метода "Хайкин-аши" ще им е необходимо известно време за да отработят и се научат как да използват правилно този метод и да го внедрят по-успешно в търговската си практика. Когато свикнем с него ще можем с по-голяма сигурност да го използваме като потвърждаващ индикатор за наличието на тренд. Най-добре е този индикатор да се използва съвместно с други индикатори, които добре познаваме и които добре се съчетават с нашия търговски стил. Индикаторът може  успешно да се използва не само за определяне на наклона на тренда, но и за по-доброто очертаване на линиите на подкрепа и съпротива. Това е показано на фиг. 2

Графика на индекса Sofix

Фиг. 2

Индикаторът "Хайкин-аши" е най-добре да се използва и като потвърждаващ индикатор съвместно с други индикатори в една механична система,  в която ясно са очертани условията за откриване и закриване на търговски позиции.

Последна редакция на 19.07.2008
Коментари
Само регистрираните могат да коментират!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Очaкаваме вашето мнение, препоръки и предложения за този сайт!
Забравена парола

Реклама

Заповядайте в новооткритото студио за масажи Wonder Spa!
Предлагаме на вашето внимание комплекс от: класически, медицински и антицелулитен (за дамите) масажи, съчетания с аромотерапия, медотерапия и релаксиращи техники, масаж на ходила.
Провежда курсове за масажисти (диплома легализирана от МОН).
Стара Загора, Дом на строителя етаж 11.
Людмил Лазаров 0898566138
Ако желаете да рекламирате на този сайт моля пишете ни на адрес: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите
уеб дизайн : beweb.bg хостинг от : vhod2.com