покажи или скрий панела с менютопокажи/скрий
Начало arrow Свободни теми arrow Как да инвестираме в акции и да печелим от търговията с тях.
Как да инвестираме в акции и да печелим от търговията с тях.
Създадена на 16.11.2008 г.
Последна редакция на 09.12.2008 г.

Статията е предназначена за широк кръг читатели, посещаващи социалните мрежи
.

Някои прости математически изчисления дават възможност на всеки инвеститор изгодно да купува и продава акции, както и други ценни книжа. Трябва да знаем, че преди да започнем да търгуваме с акции ще са ни необходими минимални знания, опит и умения в тази област. Тези познания могат да се придобият лесно и бързо в мрежата Интернет.
Ще разгледаме една идея как можем да инвестираме и сами да управляваме нашите спестявания, без да е необходимо да завършваме образование по финансов инженеринг. Прочетете цялата статия, за да се убедите, че да повишите финансовите си познанията не е никак сложно.
Когато си купуваме мобилен телефон, ние щателно проучваме какви модели има на пазара, какви характеристики притежават те, колко струват, както и други важни подробности. Без да сме инженери по електроника, ние успяваме да се снабдим с хубав телефон, който отговаря на нашите потребности. Това се дължи на факта, че интереса да задоволим тази наша потребност ни е накарал да придобием известни познания и висока обща култура. По същия начин ние си избираме хубава климатична инсталация, без да сме инженери по топлотехника и отглеждаме качествени зеленчуци и красиви цветя, без да сме с образование на агроном. По същия начин можем да инвестираме част от нашите спестявания и да печелим от това.
Както е добре известно цените на финансовите и стоковите пазари се изменят непрекъснато. Променят се цените на петрола, на златото, на валутите, на акциите, на недвижимите имоти на лихвите по кредите, на банковите депозити и едва ли има финансов продукт, на който цената му да не се изменя. Най-важното е да знаем, че след периодите на покачване на цените следват периоди, през които цените се понижават и обратно. За да проследят изменението на цените във времето финансистите са измислили един остроумен метод, като използват графични изображения. Графичното изображение представлява една крива линия в система от две координати. По едната от тях - вертикалната се нанасят цените, а по другата-хоризонталната се нанася времето на равни интервали. По този начин се получава една крива линия, която дава много добра визуална и математическа представа как се променят цените във времето, а също и кога са на лице периоди на покачване на цените и кога периоди на понижаване на цените.
Подобно графично изображение е показано на фиг. 1. На него се вижда как се изменя цената на златото изобразена със зелена линия с течение на времето.

Графика показваща изменението на цената на златото.

Фиг.1

На тази графика времето е нанесено по долната ос, а цената на златото по вертикалната ос в дясно, така че за всяка дата, която ни интересува можем да видим каква е цената. По-важното обаче е, че можем да проследим как се изменя цената във времето. Например за периода от средата на месец август 2007 г. до края на месец февруари 2008 г. започва период на покачване на цената. След това започва период на понижаване на цената до средата на месец април 2008 г., а след това ново покачване до средата на месец юли 2008 г. и т.н.
Най-интересното в случая е, че математиците са измислили оригинален начин, за да определят кога цената е в режим на покачване и кога цената е в режим на понижение. Те изчисляват и нанасят на същата графика една линия наречена плъзгаща се средна. Плъзгащата се средна се получава като за всяка нейна точка последователно се изчислява средната аритметична цена, за последните няколко дни, например за 30 дни. Тази линия, наречена плъзгаща се средна е показана на фиг. 2 с червен цвят.

Графика показваща изменението на цената на златото.

Фиг. 2

Виждаме, че когато цените се покачват зелената линия отразяваща цената на златото е над червената и обратно, когато цените се понижават зелената линия се намира под червената. Червената линия можем да я наречем и сигнална линия. Логиката е много добре известна на финансистите. Щом определена точка от зелената линия се намира над съответната точка от червената линия това означава, че цената на златото за този ден е по-висока от средната цена за последните няколко дни. Следователно, търсенето в момента се повишава и става по-голямо от предлагането. И обратно, ако цената е по-ниска от средната за последните няколко дена, това означава, че предлагането превишава търсенето. А както е известно цените на пазара се определят от търсенето и от предлагането. По този начин всеки инвеститор може да формира следната стратегия:
-    Купува, когато зелената линия пресече сигналната червена линия и премине над нея.
-    Продава, когато зелената линия пресече сигналната червена линия и премине под нея.
Всеки любознателен, читател може да се въоръжи с калкулатор и да пресметне, какво би спечелил и какво би загубил, ако следва тази стратегия.
Например:
В края на август 2007 г, когато зелената линия пресича червената и се установява над нея, цената на златото отчетена по скалата в дясно е приблизително 670 USD за една унция. На тази цена можем да закупим, да предположим 10 унции. В края на ноември зелената линия преминава под червената, което означава, че трябва да продадем нашето злато. Цената на продажба отчитаме по скалата в дясно и тя е около 800 USD за една унция. Курсовата разлика, която печелим е 130 USD за унция или 1300 USD за 10 унции. При положение, че сме инвестирали 6700 USD, това ни носи около 19.5 % печалба върху нашия капитал за 3 месеца.
Следват две малки „връхчета”, когато зелената линия преминава над червената и веднага се връща под нея. Това ще ни донесе между 5-10 USD загуби на унция за всяка сделка или 5(USD )*10(унции)+10(USD )*10(унции )= 150 USD общо.
Следващата сделка, обаче е отново впечатляваща, защото ще ни позволи да закупим злато на цена около 800 USD и да го продадем на цена 950 USD или общо 1500 USD печалба за периода от средата на декември 2007 г. до средата на март 2008 г.
В заключение трябва да отбележим, че освен печеливши ще има и губещи сделки, както е в нашия пример. Важното е нашата стратегия да ни осигури повече печеливши и по-малко губещи сделки.
Виждаме, че ако се въоръжим с малко математика и без да потъваме в дебрите на финансовите науки можем да инвестираме нашите пари и при разумен риск да получим умерени печалби.
Тази стратегия може да се прилага успешно и на пазара на акции, стига той да е достатъчно ликвиден.
Веднага възникват следните логични въпроси:
-    Защо трябва да се учим да управляваме нашите спестявания?
-    Не можем ли да ги поверим на някой инвестиционен фонд?
-    Нима менажерите на колективни инвестиционни фондове не умеят да правят графичен анализ и да реализират високи доходи?
Напротив, менажерите на колективни инвестиционни фондове владеят много по-съвършени стратегии от тази на плъзгащите се средни, която демонстрирахме по-горе, но има някои специфични особености характерни за големите фондове.
-    Големите фондове, в които са концентрирани много средства притежават и много големи пакети от определен вид акции. Ако предложат целия пакет за продажба, който може да е от няколко хиляди до няколко десетки хиляди акции, цената ще се срине. Затова продажбите стават на малки пакети и продължително време, през което време цената пада. Подобен е проблемът и при покупка.
-    Всеки фонд трябва да поддържа някаква ликвидност, в случай че вложителите искат да си изтеглят парите. Затова често се налага менажерите принудително да продават акции на неизгодни цени, за да осигурят средствата, с които да се разплащат.
-    Имиджа на фонда и комисионните на менажерите, зависят от доходността на фонда и затова те често се изкушават да сключат високо рискови сделки, които вместо печалба водят до загуби.
Има и други причини, които надхвърлят целта на тази статия.
Поради тази причини виждаме, че почти всички инвестиционни фондове реализират значителни загуби по време на криза, въпреки професионализма на техните менажери.
В обобщение ще кажем, че съвременните компютри, интернет и програмите за автоматичен графичен анализ правят индивидуалния инвеститор силно конкурентен на колективните инвестиционни схеми. Пакети от 50-100 акции се купуват и продават веднага без това да се отрази на борсовите цени.
Дали ще отделим обаче, малко време и известни усилия, за да увеличим нашите познания зависи най-много от нас!

В. Ташев

 
Коментари
Само регистрираните могат да коментират!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Очaкаваме вашето мнение, препоръки и предложения за този сайт!
Забравена парола

Реклама

Заповядайте в новооткритото студио за масажи Wonder Spa!
Предлагаме на вашето внимание комплекс от: класически, медицински и антицелулитен (за дамите) масажи, съчетания с аромотерапия, медотерапия и релаксиращи техники, масаж на ходила.
Провежда курсове за масажисти (диплома легализирана от МОН).
Стара Загора, Дом на строителя етаж 11.
Людмил Лазаров 0898566138
Ако желаете да рекламирате на този сайт моля пишете ни на адрес: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите
уеб дизайн : beweb.bg хостинг от : vhod2.com