покажи или скрий панела с менютопокажи/скрий
Начало arrow Свободни теми arrow Преди да започнем да търгуваме. Част 3.
Преди да започнем да търгуваме. Част 3.
Първи стъпки в практиката.

06.12.2008 г.

Първото ни запознанство с Театъра започва от закачалката във фоайето.

В една от предишните статии „Можем ли да прогнозираме индекса Sofix ”  коментирахме факта, че финансовите пазари почти винаги се повтарят по форма и почти никога по съдържание. Нивата, при които тенденцията в движението на цените се обръща в противоположна посока са част от съдържанието на финансовите пазари. Следователно нивата на ценовите върхове и долове ще се прогнозират много трудно, което не означава, че печалбите на финансовите пазари са невъзможни.
В "Математическия модел на финансовите пазари "  е обяснено, че прогнозните нива на върховете и доловете могат да се определят с достатъчна точност само когато пазарът се намира в идеализирано състояние и се получи шок (поява на неочаквана информация). Тогава пазарите се възстановяват по законите на Златната спирала и именно този факт дава възможност за прогнозиране на бъдещите нива. На практика обаче, шоковете следват един след друг преди пазарът да се е възстановил. Направените изследвания показват, че пазарите се намират в идеализирано състояние само за кратко време, а в по-голямата си част те са в режим на възстановяване след поредица от шокове. С други думи казано пропорциите на Златната спирала, които се изпълняват само когато пазарът е спокоен и се получи един шок ще се реализират много рядко. А когато пазарът е подложен на външни въздействия от поредица от шоковете, той започва да вибрира, за да отговори по-подходящ начин на тези въздействия. Вибрациите всъщност представляват сложно взаимодействие между трендовете от различни йерархични нива и движението на цените изглежда хаотично. Следователно прогнозните нива, при които движението на цените се обръща и образува връх или дол ще се изпълняват много рядко, а по-често няма да се изпълняват. Инвеститорите, които се надяват предварително да определят кога ще настъпи връх или дол, за да отворят или затворят позиции по-често ще губят и по-рядко ще печелят. Дори и опитни инвеститори споделят, че са купували малко преди върха и са продавали малко преди появата на дол. В заключение ще добавим, че едва ли някога ще бъде изобретен вълшебен индикатор, който предварително да показва дали ще има връх или дол. Аз също се увлякох в миналото и използвах сложен математически апарат в продължение на повече от 6 месеца, за да извършвам изследвания и реша този проблем. След редица неуспешни опити реших да се откажа, защото разбрах, че гадателските умения не са ми присъщи.
За разлика от съдържанието, формата на финансовите пазари почти непрекъснато се повтаря и тя може предварително да се определи с достатъчно висока вероятност. Тази възможност се обяснява с Груповото поведение на инвеститорите . Когато се създаде устойчива тенденция в движението на цените, тя започва да се самоподдържа в резултат на груповото поведение на инвеститорите. По този начин се образуват трендовете. С други думи казано, ако правилно сме определили тренда днес, то вероятността този тренд да се запази и утре е много по-голяма от вероятността тренда да се обърне. Изследванията показват, че приблизително тези вероятности са съответно 60-70 % за продължаване на тренда срещу 30-40 % за обръщане на тренда. Следователно, ако успяваме да следваме тренда на всеки 100 сделки, 60-70 ще са печеливши, 40-30 ще са губещи съответно, но очевидно крайния резултат ще е печалба. По този начин инвеститорите, които умеят да определят тренда днес получават статистическо предимство пред тези, които не умеят да се справят с този проблем. Оказва се, че не е необходимо да полагаме напразни усилия, за да отгатваме, какво ще бъде нивото на цената утре, в други ден, след седмица или след месец. Ако все пак го отгатнем това ще е случайно и толкова рядко, че печалбите ще са много по-малко на брой от загубите в случаите, когато заложим на тази гатанка.
Изводът е ясен – не трябва да разсейваме мислите си и да губим ценна умствена енергия, за да си представим каква ще е цената утре или в някой бъдещ момент, а да се концентрираме в цената днес, която пазарът любезно ни съобщава. Каква ще е цената утре, ще разберем на другия ден, а дотогава трябва да спим спокойно.
За да се разсеят подозренията, че всичко изглежда много просто и много лесно, ще отбележим, че така изглежда само на пръв поглед. Правилното определяне на тренда и откриване на позиции в подходящ момент изисква известни познания, опит и търпение. Без да се впускаме в подробности ще коментираме само първата стъпка, като разгледаме по-подробно точка 7 от част 2 на тази статия.
Известно е, че цените се движат едновременно в няколко тренда с различна йерархия – дългосрочен, средносрочен и краткосрочен, като тези трендове непрекъснато си взаимодействат, за да се синхронизират. Да се синхронизират трендовете означава броя на вълните от по-ниска йерархия да се нанасят цяло число пъти във вълните с по-висока йерархия. По-този начин трептенето (движението на цените в няколко тренда едновременно) на цялата система (финансовия пазар) става хармонично. Състоянието на хармония е естествено състояние на всяка сложна и динамична система, защото това е състояние, в което тя съществува с най-малко енергия. Ето защо, когато системата получи информационен шок, тя първоначално излиза от състоянието на хармония, а след това започва да вибрира и да се стреми отново да възстанови първоначалното си състояние на хармония. И тъй като финансовите пазари са бомбардирани непрекъснато от по-слаби или по-силни информационни шокове, то и непрекъснато ще има взаимодействие между трендовете с различна йерархия. Важното в случая е да се знае, че трендовете с по-висока йерархия са по-мощни и тяхното въздействие върху трендовете от по-ниско ниво е по-голямо, отколкото обратното. Следователно вълните от по-ниско йерархично ниво, които се движат в същата посока, в която и вълните от по-високо йерархично ниво, ще се усилват и ще бъдат удължени. Тези вълни се наричат още импулсни. Вълните от по-ниско йерархично ниво, които се движат в посока обратна на тази, в която се движат вълните от по-високо йерархично ниво ще отслабват и ще бъдат скъсени. Те се наричат още коригиращи.
Изводът е ясен. Търговията по посока на импулсните вълни ще е по-печеливша и по-малко рискова от тази по-посока на коригиращите вълни. Това се отнася както за възходящите, така и за низходящите трендове. Много често се случва сделките по направление на коригиращите вълни да са губещи. Основна причина за това е, че всички индикатори излъчват търговски сигнали с известно закъснение. Когато получим сигнал, за влизане в позиция част от вълната вече ще е минала, а когато получим сигнал за излизане вълната ще е свършила преди известно време и цените ще са се придвижили в обратна посока. Напълно е възможно, ако открием дълга позиция по време на коригираща вълна цената на откриване да се окаже по-висока от цената на закриване и да реализираме загуба. И обратно, ако открием къса позиция по време на коригираща вълна може да се окаже, че цената на откриване е по-ниска от цената на закриване и да реализираме загуба. Тъй като импулсните вълни са по-дълги от коригиращите, такова разминаване в цените е по-малко вероятно да се получи. Ето защо трябва да се стремим да търгуваме предимно по време на импулсните вълни. Ще направим едно уточнение, без да влизаме в подробности. Първата импулсна вълна обикновено е кратка и търговията в нея е рискована. Третата и петата импулсни вълни са дълги, особено третата и там е най-изгодно да се търгува. Втората коригираща вълна е най-кратка и там е най-рисковано да се търгува. Четвъртата коригираща вълна е по-дълга от втората и там понякога е изгодно да се търгува, но и в този случай също има риск.
Как на практика да се ориентираме коя вълна е импулсна и коя коригираща? Когато вълната приключи всичко е ясно, но никой няма да ни позволи да търгуваме със задна дата. Трябва да се научим да разпознаваме вълните в началото и колкото по-навреме ги идентифицираме толкова по-добре. За целта отваряме поне 2 екрана на монитора. Единия екран се отваря в таймфрейма, в който ще търгуваме, а другия в таймфрейм поне 5 пет пъти по-висок. Ако търгуваме в едночасов таймфрейм, другия екран трябва да отворим в 4-часов или 8-часов таймфрейм. Определяме тренда в 4-часовия таймфрейм и това ще е тренда с по-висока йерархия. Отваряме екрана с 1-часовия таймфрейм и откриваме позиции само ако движението на цените е в същата посока, в каквато е тренда с по-висока йерархия. Вероятността започващата вълна да е импулсна е много по-висока, отколкото вероятността да е коригираща. Това сравнително просто правило може да ни спаси от много губещи сделки. Опитните инвеститори ни съветват да отваряме 3 екрана, да разглеждаме движението на цените в 3 различни времеви интервала и да определяме по-прецизно нивата на влизане и излизане от пазара. Тази технология е малко по-сложна и надхвърля целите на настоящата статия.
На практика идентифицирането на импулсните вълни е малко по-сложно, отколкото изглежда на теория, но с времето и набирането на опит грешките започват да стават все по-малко.

В. Ташев

 
Коментари
Само регистрираните могат да коментират!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Очaкаваме вашето мнение, препоръки и предложения за този сайт!
Забравена парола

Реклама

Заповядайте в новооткритото студио за масажи Wonder Spa!
Предлагаме на вашето внимание комплекс от: класически, медицински и антицелулитен (за дамите) масажи, съчетания с аромотерапия, медотерапия и релаксиращи техники, масаж на ходила.
Провежда курсове за масажисти (диплома легализирана от МОН).
Стара Загора, Дом на строителя етаж 11.
Людмил Лазаров 0898566138
Ако желаете да рекламирате на този сайт моля пишете ни на адрес: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите
уеб дизайн : beweb.bg хостинг от : vhod2.com