покажи или скрий панела с менютопокажи/скрий
Начало arrow Свободни теми arrow Преди да започнем да търгуваме. Част 2.
Преди да започнем да търгуваме. Част 2.
Преминаване от теория към практика.

04.12.2008 г.

Бях чул някой да казва:
Животът е труден, но не е невъзможен!
И понеже тази мисъл ми хареса съм я запомнил.

В част 1 на тази серия от статии вече споменахме, че има издадени много книги от знаменити автори, които предлагат на своите читатели впечатляващи познания по Техническия анализ и особеностите при търговията с валута и ценни книжа на международните финансови пазари. Има обаче, една подробност, на която тези знаещи, можещи и с голям опит търговци не обръщат достатъчно внимание.
Вероятната причина за този пропуск е, че от височината на своето майсторство те виждат проблема, за който ще стане въпрос по-нататък, като несъществен и маловажен. Аз, обаче като начинаещ търговец се сблъсках доста сериозно с него и имам доста негативни спомени. Затова искам да го споделя с всички търговци, които биха намерили за интересно да прочетат тази статия.
Когато разглеждаме статичните графики на картинките в списанията и книгите виждаме, че резултатите от прилагането на съответните технически индикатори или търговски стратегии са много печеливши, като сигналите излъчени от тях са ясни и разбираеми. В момента, в който застанем пред компютъра и започнем да наблюдаваме графиките на монитора в реално време, картината става много, много по-различна. Проблема се състои в това, че брокерите ни разрешават да търгуваме само в най-дясната част на екрана, в края на графиката, където се формира текущата цена. А на нас ни предстои да вземем решение за това, което ще последва оттук нататък. Точно в този момент, когато се формира текущата цена виждаме, че тя непрекъснато се променя – ту надолу, ту нагоре. Това явление се случва много често, особено когато пазарът е по-динамичен! Тъй като това е цената на затваряне за момента, тя също се изменя много интензивно. В почти всички технически индикатори е заложена именно цената на затваряне, защото та е най-важната. Следователно, с почти същата динамика се мени и техническия индикатор, който ще подаде сигнал за откриване или закриване на дадена позиция. Начинаещия инвеститор е изправен пред много сериозно изпитание – сигналът за откриване (или закриване) на позиция ту се появява, ту изчезва от екрана на неговия монитор само в рамките на минути, даже и секунди. Той не знае какво да направи – да активира ордер или да изчака. Най-често в тези случаи начинаещия инвеститор взема погрешно решение. Или активира прекалено рано ордер от страх да не загуби, или изчаква прекалено много, защото не е сигурен какво трябва да направи. Като се има в предвид, че на по-динамичните пазари, какъвто е валутният, промяната може да бъде от 30 до 50 пойнта, а дори и повече в едночасов времеви интервал, ясно е до какви загуби може да доведе тази несигурност. Да се опитаме да направим сметка! Шумът на пазара е около 10 – 15 пойнта, курсовата разлика за брокера е 3-4 пойнта, несигурния сигнал на техническия индикатор, за който говорим може да отнеме 20 - 25 пойнта, изпълнението на ордера при динамични пазари може да отнеме 3-5 и повече пойнта или всичко от 30 до 50 пойнта. Когато текущия бар се формира окончателно и цената на затваряне се фиксира, графичното изображение на индикатора върху цената изглежда много ясно, но за съжаление инвеститорът вече е взел и изпълнил погрешното решение. Ако при всяко откриване на позиция губим по 30 пойнта и при всяко закриване отново губим по 30 пойнта, трудно може да се говори за ефективна търговия. Поради тази причина в този сайт е обърнато сериозно внимание на математическия модел на финансовите пазари. Той ни помага да:
1.    Разберем кои са движещите сили на финансовите пазари и как тези сили променят цените.
2.    Видим каква е главната тенденция за развитие на пазара и да я отделим от шума.
3.    Разберем как се формират вълните на Елиът и коя е причината за това.
4.    Се убедим, че финансовите пазари имат цикличен характер и тяхната форма винаги се повтаря, но не и съдържание.
5.    Усвоим принципа на работа на техническите индикатори, какво показват и какво измерват. Много често авторите, които описват техническите индикатори дават няколко на брой чисто механични правила за тяхното приложение. Ако искаме да разучим 10 – 15 технически индикатора, това означава да запомним механично повече от 100 правила за приложение. Ако разберем математическите формули, върху които са изградени съответните индикатори ще видим, че те много си приличат, логически са свързани помежду си и сравнително лесно се помнят.
6.    Се концентрираме в глобалното движение на цените, а не в текущия бар. Нашето решение за откриване или закриване на позиция трябва да има по-глобален характер, а не да зависи единствено от това дали се пресичат или раздалечават две криви в момента.
7.    Да отчетем, че освен времевата рамка, в която търгуваме, съществува и една по-висока времева рамка, която формира тренд от по високо ниво поради йерархичната структура на финансовите пазари. Например: Ако търгуваме във времева рамка на всеки 1 час, трябва да разгледаме и времевата рамка на всеки 4 часа. Ако тренда на 4-часовата времева рамка е възходящ в никакъв случай не трябва да отваряме къси позиции във едночасовата времева рамка защото възходящите вълни ще са по-дълги от низходящите. Следователно ще имаме в предвид само сигналите за откриване на дълги позиции. Този много важен проблем ще разгледаме по-подробно в следващата част на тази статия.

    По този начин математическия модел помага на инвеститорите по-точно и по-ясно да разберат дали движението на цените е в застой (flat), в диапазон (range) или образува тенденция в  определена посока (trend). Всяко друго предположение, различно от това, което пазарът сам иска да ни каже за себе си е грешка, с която трябва да се разделим максимално бързо!

В. Ташев

 
Коментари
Boris  - Преди да започнем да търгуваме част2   |83.228.82.xxx |2009-05-03 16:59:53
Здравейте г-н Ташев,статията ви засяга една много важна тема,която начинаещите търговци трудно разбират,а
именно времевата рамка.Така,че ако може по-обстойно да разгледате този проблем,ще са ви благодарни много
начинаещи търговци и не само начинаещи.Разбирам,че решаването на проблема с времевия перод е половината път
към успешния трейдинг и доразвиването на тази тема ще помогне много на всички търгуващи.
Само регистрираните могат да коментират!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Очaкаваме вашето мнение, препоръки и предложения за този сайт!
Забравена парола

Реклама

Заповядайте в новооткритото студио за масажи Wonder Spa!
Предлагаме на вашето внимание комплекс от: класически, медицински и антицелулитен (за дамите) масажи, съчетания с аромотерапия, медотерапия и релаксиращи техники, масаж на ходила.
Провежда курсове за масажисти (диплома легализирана от МОН).
Стара Загора, Дом на строителя етаж 11.
Людмил Лазаров 0898566138
Ако желаете да рекламирате на този сайт моля пишете ни на адрес: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите
уеб дизайн : beweb.bg хостинг от : vhod2.com